När storfinansen hade ett hemligt möte 1918

Det är mitten på november 1918 och flera högt uppsatta män inom finans- och handelsvärlden är på väg till ett hemligt möte. Här finns tändstickskungen Ivar Kreuger, NK-grundare Josef Sachs, Skandiadirektören Karl Herlitz, företagsledaren Marcus Wallenberg, bankmannen Oscar Rydbeck och Aseachefen Sigfrid Edström. Snart är det votering i riksdagen och den politiska låsningen är total. Vänstern kräver republik och rösträtt åt alla och högern säger tvärt nej.

Så här kunde det hemliga mötet mellan finansledarna ha låtit – vad blev resultatet? Lyssna på en dramatiserad berättelse om demokratins historia och genombrott här.

Demokratin fyller 100 år i år! Bildkälla och material: firademokratin.riksdagen.se

Det är hundra år sedan Sverige blev en demokrati med allmän och lika rösträtt. Det firar riksdagen genom att levandegöra historien och lyfta olika tankar om demokratin idag och i framtiden.

Kliv in i tittskåpen för att uppleva och lyssna på olika dramatiserade delar från demokratins historia och genombrott. Navigera med mus eller tangentbord. Glöm inte slå på ljudet! Tittskåpens berättelser finns även i textversion.

Bild, text och källa: Riksdagen – firademokratin.riksdagen.se

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *