SEB

Skandinaviska Enskilda Banken, SEB, är en av Sveriges största banker, kontrollerad av familjen Wallenberg. Banken startades 1856 av André Oscar Wallenberg och var en av de första affärsbankerna i Sverige.

Enskilda Banken grundades av André Oscar Wallenberg 1856. Det var Stockholms första privata bank och en av de första affärsbankerna i Sverige.  Från 1939 hette den Skandinaviska Banken.

Bildar ny bank

Den danske finansmannen Carl Fredrik Tietgen bildade med hjälp av André Oscar Wallenberg Skandinaviska Kreditaktiebolaget 1864. Den nya banken var en konkurrent till Stockholms Enskilda Bank. Det var den första svenska banken som drevs i aktiebolagsform. Under dansken Theodor Mannheimers tid som vd 1864-1900 utvecklades banken till en av de främsta i landet.

Genom fusionen med Skånes Enskilda Bank 1910 blev Skandinaviska Kreditaktiebolaget en rikstäckande storbank. Skånes Enskilda Bank hade sina rötter i Skånska Privatbanken som startade sin verksamhet 1831. Det var landets första privatbank och är den äldsta delen i SEB:s historiska organisationsträd.

André Oscar Wallenberg grundade Stockholms Enskilda Bank 1856. Bildkälla: Wikimedia Commons.

Stora förluster och namnbyte

I samband med den  internationella recessionen och Kreugerkraschen gjorde Skandinaviska Kreditaktiebolaget stora förluster. Staten bidrog med 215 miljoner kronor i lån till banken och det tog fyra år att betala tillbaka pengarna. 1939 bytte banken namn till Skandinaviska Banken.

På 1850-talet flyttades huvudkontoret till Malmö och senare ändrades namnet till Skånes Enskilda Bank. Den var år 1900 Sveriges största affärsbank.

Starka tilllsammans

Stockholms Enskilda Bank och Skandinaviska Banken gick samman 1972 och bildade Skandinaviska Enskilda Banken (S-E-Banken). En viktig anledning till sammanslagningen var att de båda bankerna tillsammans fick bättre möjligheter att klara sig i internationell konkurrens.

Ekonomisk kris och internetbank

Under 1980-talet blev den svenska ekonomin blev överhettad, vilket orsakade en allvarlig kris i början av 1990-talet. S-E-Banken gjorde stora förluster men klarade sig utan statligt stöd. 1996 blev S-E-Banken en av världens första banker att lansera en komplett internetbank för privatpersoner. 1998 började banken verka under namnet SEB.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *