I Sveriges fjärde största stad breder studentlivet och dess traditioner ut sig, inte minst genom de 13 olika studentnationerna och de två universitetens campus. Stadens historia som universitetsstad började tidigt – Uppsala universitet grundades redan 1477. Och med domkyrka, slott och ett anrikt bibliotek som dominerar stadsbilden är stadens rika historia påtaglig.
Om vi spolar tillbaka tiden till 500-talet, låg det som hette Uppsala en bit norrut från dagens stad, vid tiden ett politiskt och religiöst maktcentrum. När befolkningen med tiden kristnades upphöjdes Uppsala år 1164 till ärkebiskopssäte och en domkyrka uppfördes på platsen. Men efter att den brunnit ner i början av 1200-talet inleddes så småningom byggnationen av en ny domkyrka, nu med placeringen i orten Östra Aros som låg söder om Uppsala och som var en växande handelsplats. Det kyrkliga sätet flyttade dit 1273 och tog även med sig namnet Uppsala, och Östra Aros fick således ett nytt namn. Den nya domkyrkan invigdes 1435 och kring den växte det moderna Uppsala fram. Kyrkan är än i dag ett framträdande landmärke. Det som tidigare var Uppsala fick namnet Gamla Uppsala och är i dag ett kulturhistoriskt viktigt fornlämningsområde och besöksmål, med museum och bevarade gravhögar. En annan historisk plats är Uppsala slott, som ursprungligen uppfördes av Gustav Vasa och hans söner som ett led i att förstärka Sveriges försvar. I dag är slottet residens för landshövdingen och inhyser även Uppsala konstmuseum.
Staden har också varit en plats för industrier och näringsliv, även om tidsperioden med utbredd tillverkningsindustri inte var särskilt lång. 1919 bildades AB Upsala Ättiksfabrik som senare blev Slotts AB Industrier och senap kom att bli deras huvudsakliga produkt. Fabriken avvecklades efter 2007. Länge var även porslinstillverkaren Upsala-Ekeby AB ett stort företag på orten, och hade sin grund i Ekeby bruk från 1886. Företaget hade sina glansdagar under 1940-talet. Företagets produkter är populära bland vintage- och retroporslinsälskare men tillverkningen lades ner på 1970-talet. En industri som fortfarande är i gång är Lindvalls kaffe, vars rosteri i över hundra år spridit kaffedoft över staden.
En växande sektor i staden är life science. Fresenius Kabi och Cytiva är två stora arbetsgivare inom sektorn. Redan under 1950-talet etablerade sig läkemedelsföretaget Pharmacia i Uppsala. Efter flertalet uppköp och fusioneringar sker ingen verksamhet under det namnet längre, men i och kring Pharmacias gamla huvudkontor samlas många life science-företag i det som nu heter Uppsala Business Park. Kommunens strax över 240 000 invånare sysselsätts även i tjänstesektorn. Förutom Uppsala universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet finns även Försvarsmakten, Läkemedelsverket, Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt. Inom hela regionen är Akademiska sjukhuset den största arbetsgivaren.
1. Lindvalls kaffe
KUNGSGATAN 60
Familjeägt kafferosteri som nu är inne på femte generationen ägare. Redan 1891 startade makarna Eric och Josefina Lindvall en kolonialvaruhandel i Tierp. 1912 flyttade de in till Uppsala där de köpte en tomt för att etablera ett kafferosteri, och där ligger det än i dag.
2. UKK
VAKSALAGATAN 1
Uppsala konsert- och kongresshall tonar upp sig intill Vaksala torg med sina åtta våningar och med en höjd på 37 meter. På 14 600 kvm och 5 scener genomförs ungefär 300 arrangemang årligen. UKK invigdes 2007, men att bygga ett konserthus i Uppsala var långt innan dess en flitigt diskuterad och återkommande politisk fråga. Redan under tidigt 1900 tal väcktes frågan om ett konserthus i Uppsala.
3. Upsala-Ekeby AB
EKEBY BRUK
Upsala-Ekeby AB tillverkade bland annat keramik, porslin och glas och hade sitt ursprung i Ekeby bruk som anlades 1886 som ett tegel- och keramikbruk. Upsala-Ekeby hade sin storhetstid under 1940-talet med 800 anställda. Kända konstnärer och formgivare som var knutna till bruket var till exempel Anna-Lisa Thomson, Vicke Lindstrand, Ingrid Atterberg och Sven Erik Skawonius. Bruket är sedan länge nedlagt och byggnaden huserar i dag en rad andra verksamheter.
4. Grand Hotell Hörnan
BANGÅRDSGATAN 1
Grand Hotell Hörnan invigdes 1907 efter inspiration av Italien, där hotellets uppförare Hjalmar Kallenberg rest runt för att studera hotell. Byggnaden ritades av arkitekten Ture Stenberg som vid förra sekelskiftet ritade flera av stadens nu historiska byggnader. Hotellet var vid tiden stadens största, och det första som installerade centralvärme. Hotellet är fortfarande i drift och man kan med fördel avnjuta en drink i dess hotellbar.
5. Uppsala Business Park
RAPSGATAN 7E (HUVUDENTRÉ FÖR BESÖKARE)
Centrerat kring Pharmacias gamla lokaler ligger i dag Uppsala Business Park, en växande företagspark som samlar närmare 100 företag, de flesta verksamma inom life science. Ett av dessa är Fresenius Kabi som inom parken har en av sina två svenska fabriker, där de tillverkar intravenösa näringslösningar.
6. Ofvandahls hovkonditori
SYSSLOMANSGATAN 5
Ofvandahls är ett anrikt kafé och konditori med rötter i en caférörelse startad 1878 av Erik Andersson, sedermera Erik Ofvandahl (han tog ett nytt efternamn efter sin hemby i Dalarna). Grundaren kom att bli en erkänd pekoralist, populär bland Uppsalastudenterna. Konditoriet har legat i samma lokaler sedan 1905.
7. Upsala Ångqvarn
ÖSTRA ÅGATAN 85
1874 bildades Upsala Ångqvarns Aktiebolag. Vid förra sekelskiftet tillkom jästfabrik och bränneri, och senare spannmålssilor och makaronifabrik. Under en lång tid bedrevs verksamheten i Lantmännens regi. Sedan några år är industrin nedlagd och kvarteret omvandlas i detta nu till bostadsområde, men där flera kulturhistoriska byggnader ska bevaras.
8. Slottsbiografen
NEDRE SLO TTSGATAN 6D
Slottsbiografen som uppfördes 1914–1915 är en av Sveriges äldsta bevarade biografer. Den uppfördes av Upsala fabriks- och hantverksförening, som äger lokalen än i dag. På 1930-talet besöktes biografen av en ung Ingmar Bergman.
9. Linnéträdgården
SVARTBÄCKSGATAN 27
I Sveriges äldsta botaniska trädgård kan man avnjuta en stämningsfull, prunkande och nästan gömd oas i centrala Uppsala, där både Olof Rudbeck d.ä. och Carl von Linné en gång verkade. Intill trädgården ligger Carl von Linnés professorsbostad, som i dag inhyser Linnémuseet. Mellan maj och september kan man besöka trädgården och titta in på caféet eller museet.
Ur Företagshistoria 2023:2
Text: Johanna Junglert
Illustration: Lotte Kölare
Dela med dig av dina tankar