Xylem

År 1901 köpte klensmeden och formmakaren Peter Alfred Stenberg en nedlagd verkstad med gjuteri utanför Emmaboda för att tillverka utrustning till de många glasbruken i trakten.

(ITT Flygt AB:s bildarkiv)

Företaget kom att tillverka formar, pressar och andra verktyg åt glasbruken samt tröskverk, spisar, turbiner, gjutgods och mycket annat. Radialborrmaskiner blev en betydande produkt.

År 1917 överlät P.A. Stenberg driften åt fyra söner. År 1929 inleddes ett samarbete med ingenjör Hilding Flygt som drev företaget AB Flygts Pumpar i Stockholm. Bröderna Stenberg började ägna sig åt pumptillverkning och det internationella genombrottet kom med den dränkbara länspumpen.

En prototyp konstruerades 1947 av Sixten Engelsson på Flygts och denna pump kom att innebära en revolution på många byggarbetsplatser och i gruvindustrin. Samma år såldes Flygts till bröderna Stenberg.

I dag heter företaget Xylem och är världsledande inom dränkbara pumpar under varumärket Flygt. Dessa pumpar har bland annat använts då man byggde det nya bostads- och kontorsområdet i London Docklands, i arbetet för att rädda Venedig för framtiden och då tunneln under Engelska kanalen byggdes.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *