Företagsamma Stockholm: Odengatan 31, första Konsum snabbköp

Man brukar säga att snabbköpsbutiken på Odengatan 31 som öppnade 1947, är den första butiken i modernt snitt, som är den enskilt största händelsen i handelns historia. Butiken markerar övergången mellan betjäning till självbetjäning, från ett behovsorienterat inköpsmönster som underlättade husmors vardag till ett mer lustfyllt och framförallt varor på lösvikt till färdigpackade varor. Följ med till Odengatan 31 där det första snabbköpet öppnades.

 

I Sverige anar vi självbetjäningens ankomst redan under 1930-talet. Livsmedelsbutiker exponerade allt fler varor på och runt disken. På EPA och Tempo-varuhusen omvandlades diskarna till öppna montrar. KF genomförde några mindre experiment redan före kriget och den första ICA-butiken ställde om 1946. Det verkliga startskottet var dock när Konsum Stockholm öppnade sin självbetjäningsbutik på Odengatan 31 i april 1947.

Skriven och inläst av Centrum för Näringslivshistorias arkivpedagog Anahi Davila Eriksson. Inspelad och klippt av Rita Feldman, våren 2023 på Centrum för Näringslivshistoria. Arrangör: Centrum för Näringslivshistoria.

Det här är en del av en serie – lyssna på fler poddar här >>

Odengatan 31, Konsum snabbköp

Vi befinner oss på Odengatan 31 i Stockholm och precis här öppnades den första svenska självbetjäningsbutiken, Konsum snabbköp, år 1947 och blev genast en succé dit många vallfärdade.

I Sverige hade vi länge haft handelsboden – det var en modell där varorna fanns bakom en disk och kunderna fick hjälp av personalen att plocka ihop det som skulle köpas. Affärslokalerna såg inte ut som de gör i dag, där du som kund tar en kundvagn eller korg och plockar på dig de varorna som du hittar på hyllorna ute i butiken.

Under 1800-talet såldes livsmedel av specialister, i alla fall i städerna. Det var fisk, kött- och charkuteri, mejerivaror, kaffe, kryddor – allt såldes separat i varsin butik.

Idén bakom självbetjäningen kom från Memphis i USA. Detta nya butikssystem tog Clarence Saunders patent på när han 1916 öppnade världens första självbetjäningsbutik Piggly Wiggly. Men det hindrade inte att andra handlare gjorde egna varianter på konceptet och snart var dessa ”supermarkets” den vanligaste formen av livsmedelsbutik i USA.

Om inte andra världskriget hade startat 1939 hade svenska livsmedelsbranschen troligen ställt om till snabbköp med självbetjäning mycket tidigare.

Och tekniskt sätt var det egentligen ICA- handlaren Paul A Kågström som var först i Sverige med att testa en självbetjäningsavdelning i sin lanthandel i Skelleftehamn år 1946 – men detta var endast en avdelning och gällde inte i hela butiken.

Men det var året därpå som första renodlade snabbköpet öppnades av KF, Kooperativa Förbundet, som idag har dotterbolaget COOP. I och med öppnandet av Konsum här på Odengatan inledde de ett landsomfattande omställningsarbete där gamla butiker nu blev snabbköp. Självbetjäningen kom att kallas för handelns motsvarighet till den industriella revolutionen. Och hela idén med självbetjäningsbutikerna var att minska personalkostnaderna genom att låta kunden själv göra jobbet.

Man räknar med att personalbehovet i Sverige minskade med 15 000 personer genom införandet. Men självbetjäningens främsta förtjänst var ändå den förbättrade varuexponeringen. För nu kan kunden i lugn och ro strosa i butiken bland hyllorna och plocka på sig varor i kundvagnen eller korgen.

Och startskottet skedde kl.13.00 den 24 april 1947 då Konsums första snabbköpsbutik öppnade här på Odengatan 31 i Stockholm.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *