Sempers grundare – Ninni Kronberg

Hennes innovation gjorde det möjligt att spara och använda mjölk som annars skulle bli dålig. Den lade också grunden till barnmatsföretaget Semper.

Relaterad läsning: Semper- vällingen som blev bestående, Kvinnliga uppfinnare, Axel Wenner-Gren, Electrolux, Sempers hemsida, Martin Ekenberg – Ett ondskefullt geni

Instuderingsfrågor

 1. Vilken typ av verksamhet drev Ninni Kronberg och hennes man?
 2. Vad inträffade 1922?
 3. Vad försökte makarna Westrup hitta?
 4. Vilken idé kom Ninni Kronberg att utveckla?
 5. Vad hände med hennes första metod?
 6. Vad gjorde Axel Wenner-Gren år 1938?
 7. Hur såg leveranserna ut under andra världskriget och vilka var dem ämnade för?
 8. Varför uppstod en rättslig tvist med SMP?
 9. Vilket namn bytte SMP till år 1964?

Diskussion

Statliga bidrag:

 • Ninni Kronberg fick statsanslag för att fortsätta utveckla sin idé. Hur ser ni på att få bidrag av staten för att förverkliga en innovation? Diskutera hur kan en statlig finansiering bidra till samhället.

Pulvervälling och barnmatskonserver underlättade tillvaron för kvinnor som både skulle vara mödrar och yrkesverksamma. Semper var tidigt ute. Här barnmat modell 1961, ur skriften Babys egen bok. Sempers historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Fördjupning Entreprenörskap och företagande/ Företagsekonomi

Sempers hållbarhetsredovisning år 2018. Källa: Semper.se

Fördjupning Företagsekonomi/ Teknik/ Historia/ Entreprenörskap/ och företagande

Electrolux grundare:

Axel Wenner-Gren (t.h.) hade ett gott väderkorn för vilka uppfinningar som var värda att köpa in. Både dammsugarna och kylskåpen såldes över hela världen.

Ninni Kronbergs patentakt på PRV:

Skärmdump: prv.se

Mjölkpulvrets historia:

 • Mjölkpulvrets historia. Låter det torrt? Då känner du nog inte till att historien om det till synes menlösa mjölkpulvret kantas av allt från giftmord till miljonbedrägerier, nazistanklagelser – och världens allra första brevbomb. Lyssna på när Andreas Håkansson, docent i livsmedelsteknik, berättar ett kontroversiellt livsmedels explosiva historia i filmklippet nedan.

Torrmjölkspionjären Martin Ekenberg – ett ondskefullt geni:

 • År 1900 tilldelades Martin Ekenberg det prestigefyllda Polhemspriset för ”undersökningar och experiment för att utröna möjligheten av en mekanisk fiskrensning”. Tio år senare avled han på Brixtonfängelset i England anklagad för mordförsök med en annan av sina många uppfinningar: världens första brevbomb. Undersök torrmjölkspionjären Marin Ekenbergs liv och uppfinningar.

Dr Martin Ekenberg som vaxdocka på Svenska Panoptikon i Stockholm, scannat ur Geniet – Förbrytaren Martin Ekenberg av Gustav Lidberg, Albert Bonniers Förlag, Stockholm, 1919.

Centralt innehåll

 • Företagens roll och villkor i samhället ur ett historiskt och internationellt perspektiv. I samband med det behandlas företagens samhällsnytta och samhällsansvar. (Företagsekonomi 1)
 • Grundläggande lagar och andra bestämmelser som styr företagens agerande inom olika områden. (Företagsekonomi 2)
 • Vägen från idé till att starta företag. I samband med det behandlas hur man identifierar, skapar och samverkar i olika former av nätverk. Affärsidéns utformning och betydelse. (Entreprenörskap och företagande)
 • Teknikens historia och utvecklingens betydelse för samhället samt introduktion i aktuella utvecklingsområden inom teknik. (Teknik 1)

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *