E-mathandel

Via tv-skärmar skulle kunderna kunde göra sina beställningar och få varorna levererade till dörren. Dagens verklighet ligger inte långt därifrån, men vägen dit var inte spikrak.

Relaterad läsning: Kicki Theander var först med hemleverans av matkassar, Norins Ost bryter ny mark med magkänsla, Linas Matkasse sätter middagsmat på bordet, Handla mat på nätet, E-handeln tar över

Centralt innehåll

 • Olika typer av företag och företagsformer. I samband med det behandlas hur man startar ett företag samt affärsidéns utformning och betydelse. (Företagsekonomi 1)
 • Företagens roll och villkor i samhället ur ett historiskt och internationellt perspektiv. I samband med det behandlas företagens samhällsnytta och samhällsansvar utifrån begreppet hållbar utveckling. (Företagsekonomi 2)
 • Entreprenörskapets betydelse för individer, organisationer, företag och samhällen inom områden som är relevanta för elevernas utbildning. (Entreprenörskap)
 • Vägen från idé till att starta företag. I samband med det behandlas hur man identifierar, skapar och samverkar i olika former av nätverk. Affärsidéns utformning och betydelse. (Entreprenörskap och företagande)
 • Orientering om de branscher som finns inom yrkesområdet samt villkoren för deras verksamheter, till exempel restauranger, bagerier, konditorier, charkuterier och butiker. (Branschkunskap inom restaurang och livsmedel)

Instuderingsfrågor

 1. När blev det möjligt för ICA-kunden att handla mat på nätet?
 2. Vad innebar ICA Direkt?
 3. Varför var inte marknaden redo för detta?
 4. Vad innebar ICA Hemma?
 5. Hur ser Magnus Rosén, affärschef för ICA Sveriges e-handel, på framtiden?

Diskussion

 • Diskutera vad ni anser om mathandel på nätet. Dela med er av era personliga erfarenheter samt vilka fördelar och nackdelar det finns med e-mathandel.

Fördjupning Företagsekonomi/ Entreprenörskap och företagande/ Entreprenörskap/ Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

Kicki Theander var pionjär inom hemleverans av matkassar:

 • Kicki Theander var först i världen med idén att erbjuda hemleverans av matkassar. År 2007 grundade hon företaget Middagsfrid som idag levererar matkassar till hushåll världen över. Undersök hur Kicki förverkligade sin revolutionerande affärsidé.
 • Undersök hur Middagsfrid arbetar med hållbar utveckling.
 • Ta reda på hur Kicki Theaders affärsidé fick syskonen Carolina Gebäck och Niklas Aronsson att våga ta chansen och lansera Linas Matkasse.

Handlar du på MatHem?

Ostogram – Sveriges största ostbutik på nätet:

 • Att få bestämma själv och ta ansvar för det som går bra – och det som går mindre bra. Det var ett viktigt skäl till att Lena Norin Selhag bestämde sig för att gå från att vara anställd till att driva familjeföretaget Norins ost i Linköping. Se intervjun med Lena Norin Selhag nedan och undersök Norins ost och deras ostogram.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *